Welkom bij het Proeflokaal van Horst

Genieten van Speciaalbier en Whisky

Het Proeflokaal van Horst is met 46 m2 publieke oppervlakte het kleinste horecapand van Horst.

Het is gevestigd in een pand, dat na een verwoestende brand in 1912, in 1919 weer is opgebouwd. Deze brand zou volgens de overlevering door de bewoners zelf zijn gesticht. Zij hadden er toen een zaak in huishoudelijke artikelen. Sinds de nieuwbouw in 1919 heeft het pand onderdak geboden aan diverse bewoners met verschillende bedrijven.
Onder andere een manufacturenwinkel en een wasserette. De benedenverdieping is in 1971 door de familie Hulleman verbouwd tot café bar “Marjac”. Al in 1973 werd het pand doorverkocht aan Jac en Babs Beerens. Zijn noemden hun zaak aanvankelijk “De Saloon”, maar later, na een verbouwing, werd het “D’n Toepert”. In oktober 1982 verlieten zij hun zaak. Vervolgens stond het pand toen een aantal maanden leeg, totdat in september 1983 Cor en Corry Koster er de deuren van café “’t Centrum” openden, deuren die voor het eerst ook overdag open stonden. Tot 3 december 1995, ruim 12 jaar, waren zij er gastheer en gastvrouw.

Daarna werd het bedrijf overgenomen door Jan en Monique Joosten, die al na 3 dagen, op 6 december, heropenden. Na 5 jaar vonden zij het tijd voor een rigoureuze verbouwing. In maart 2001 was het, na een lange voorbereidingstijd, zover. Geen plank, geen latje, geen schroefje bleef op zijn plaats. Alles werd vernieuwd. De toiletten werden naar boven verplaatst. Daardoor werd er ruimte gewonnen, die geïnvesteerd werd in de keuken. Deze verbouwing heeft iets meer dan 4 weken in beslag genomen. Op 4 april 2001 vond de feestelijke heropening plaats. Het resultaat was (en is nog steeds) binnen en buiten te bewonderen. 6 december 2015 was een bijzondere datum. Jan en Monique vierde dat ze al 20 jaar troste eigenaars van Café het Centrum mogen zijn. In alle jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een huiskamer waar genoten mag worden van een mooi bier of whisky. Om deze reden gaat deze huiskamer tegenwoordig door het leven onder de naam Proeflokaal van Horst.

Kortom, een pand met een rijke historie. Een historie die in het proeflokaal zelf door een groot aantal foto’s wordt geïllustreerd.